Konak Söyleşilerinin konuğu Nebil Özgentürk oldu

Konak Belediyesi’nin Türkiye’nin önemli sanat ve düşünce insanlarını İzmirlilerle buluşturduğu “Konak Söyleşileri” sezonu gazeteci, yazar, yönetmen Nebil Özgentürk’le açtı.

 

Konak Belediyesi’nin ilgiyle takip edilen etkinliklerinden Konak Söyleşilerinin yeni sezondaki ilk konuğu usta gazeteci, yazar, yönetmen Nebil Özgentürk oldu. Özgentürk’ün gazeteci yazar Barış İnce’nin sorularını yanıtladığı programı Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlarla birlikte çok sayıda Özgentürk hayranı izledi. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Özgentürk’ün, Nazım Hikmet şiirleri eşliğinde, 100’üncü yıla girerken bir cumhuriyet hikayesini çarpıcı bir şekilde ortaya koyduğu Atatürk Belgeseli gösterimi yapıldı.

 

 

Batur:  Fabrika ayarlarına dönmemiz lazım

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Söyleşilerinin konuğu Nebil Özgentürk’e ve ona yönelttiği sorularla unutulmaz bir sohbet oluşturan Barış İnce’ye teşekkürlerini iletti.  Karamsarlığı dağıtan, umudu çoğaltan bir akşam yaşadıklarını ifade eden Başkan Batur, “1923’teki, cumhuriyetin kurulduğu yıllardaki fabrika ayarlarına dönmemiz lazım. O dönemdeki atılımları, devrimleri yeniden gerçekleştirmek lazım.  Karamsarlığa gerek yok.  Geliyor gelmekte olan, hiç kuşkumuz yok” diye konuştu.

 

 

Özgentürk: İzmir cumhuriyetin anavatanıdır

İzmirlilerin Atatürk, eğitim devrimi, kadın devrimi ve barış üzerine muhteşem bir sohbete tanıklık ettiği Konak Söyleşilerinin konuğu Nebil Özgentürk, Yaşar Kemal, Can Yücel gibi Türk Edebiyatının usta isimleriyle olan anılarını da anlattı. Umuda vurgu yapan Özgentürk, İzmir’in, İzmirlilerin umudu yeşerttiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

 

“Konak Söyleşileri başlığı altında bir dostlar sofrası oluşturduğunuz için başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. İzmir cumhuriyetin, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının anavatanıdır. O yüzden belgeselin burada gösterilmesi çok anlamlı oldu. Bir İzmir dostu olarak burada olmaktan çok mutluyum. Karanlığa inat, alçaklığa ve hakarete inat, cumhuriyetin kurucularına saygısızlığa inat bir kenetlenme olduğunu düşünüyorum. Bu muhteşem bir şey. Bakın 9 Eylül’de İzmir bütün dünyaya meydan okudu. Bu çok gurur verici bir şey. Hepimize umut verdi. Belgesellerle, filmlerle olmuyor sadece. Meydanlarda, sokaklarda olmak gerekiyor. O gün, 9 Eylül’de burada ben çok umutlandım.”

 

 

İnce: Karanlığı birbirimize kenetlenerek aşacağız

Söyleşinin yönlendiriciliğini üstlenen gazeteci, yazar Barış İnce de Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının toplumun temelini attığını ifade ederek, “Türkiye’nin geçirdiği karanlık dönemi direnerek, mücadele ederek ve birbirimize kenetlenerek aşacağız. Ancak bu karanlık günler bize hem direnci hem de umudu gösterirken, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına daha fazla önem vermemiz ve bağlanmamız gerektiğini de gösterdi. Bugün görüyoruz ki laiklik ve bağımsızlık bu toplumun temeliymiş. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaptığı devrimlerle bu ülke kenetlenmiş ve bir gelecek ufkuna doğru yürüyebilmiş” diye konuştu. 

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı