DOLAR 32,3617 0.12%
EURO 34,9713 -0.32%
ALTIN 2.323,690,20
BITCOIN %
Konya
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başkan Gürün “Ormanlarımızın İstilası Durdurulmalı”

Başkan Gürün “Ormanlarımızın İstilası Durdurulmalı”

ABONE OL
Haziran 6, 2022 15:20
Başkan Gürün “Ormanlarımızın İstilası Durdurulmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında  “İklim Değişikliği ve İklim Değişikliğinin ‘Muğla’daki Etkileri’ adlı panel düzenlendi. Panelde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “ Ormanlarımızın yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verildi. Muğla’nın içine doğru bir istila hareketi var. Bunun derhal durdurulması lazım” dedi.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “İklim Değişikliği ve İklim Değişikliğinin ‘Muğla’daki Etkileri” konulu panel düzenledi.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panele konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesinde Orman Mühendisi olarak görev yapan Prof. Dr. Doğanay Tolunay katıldı.

 

Prof. Dr. Tolunay, “Yeraltı Sularına Sahip Çıkmamız Gerekiyor”

Panelde konuşan Prof. Dr. Doğanay Tolunay Muğla’da sıcakların etkisini arttıracağını ve bunun olumsuz sonuçlarının neler olacağını anlattı. Tolunay, " Muğla'da 100 yılda sıcaklık önlem alınmazsa 3 derece artacak. Yaz aylarında bu sıcaklık 5-6 derece artacak. Yağışlarda yüzde 40'lara kadar azalma olabilir. İyimser senaryoda yüzde 10 civarında azalacak. Kuraklık da bekliyor Muğla'yı. Sıcak hava dalgaları önemli. Marmaris'te 45,5 derece ile rekor kırıldı. Asfaltlar eriyor. Bu konuda da bir plan yapılması gerekiyor. Gelecekte sıcak hava dalgalarının sıklığı artacak. Muğla'da orman yangını riski gelecekte artacak. Deniz seviyelerinin yükselmesi de Muğla'yı etkileyecek. 2100 yılında 80 santim yükselebilir deniz seviyesi. Buna göre planlamalar yapılması gerekiyor. Marmaris ve Bodrum gibi aşırı yapılaşmanın olduğu bölgeler sel ve şiddetli yağışlardan etkilenecek. Sıcaklık arttıkça elektrik tüketimi artacak. Bununla birlikte elektrik nakil hatlarına yüklenilerek yangın riski daha çok artacak. Sıcak hava dalgalarından etkilenecek kesimlere yönelik gelecekte çalışmalar yapılması gerekiyor. Termik santral Muğla'nın sularına ortak oluyor. Su ciddi bir problem. Yeraltı sularına daha çok sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

 

Başkan Gürün: Tahrip olan bir şeyin geri dönmesi pek mümkün olmuyor  

“İklim değişikliği ve iklim değişikliğinin ‘Muğla’daki Etkileri” konulu panelde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da bulunan ormanların 60’ına maden arama ruhsatı verildiğini bunun gri dönülemez olumsuzluklara yol açabileceğini vurgularken, “Arama yapılması için çeşitli yerlerde ağaçların kesilerek orada sondajlar açılması lazım. Muğla’nın yüzde 60’ı maden arama ruhsatlı. Şehrimizin içine doğru bir istila hareketi var. Bunun derhal durdurulması gerekiyor. Bu konuda merkezi hükümet tarafından yetkilerimiz neredeyse tamamen alındı. Biz yine de hukuki yollardan mücadelemizi vermeye devam ediyoruz” dedi.

 

“Sanki bizim denizlerden atık toplamamız engellenmeye çalışılıyor”

Muğla’nın doğasının ve denizinin korunması için projelerini uygulamaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Gürün, bunun en önemlilerinden birinin atık alım tekneleriyle denizden çöpleri toplamak olduğunu söyledi. Gürün ayrıca çöplerin bertarafı için Gökova Körfezinde bulunan tesise 1 tesis daha eklemek için yer istediklerini ancak henüz kendilerine bir tahsis yapılmadığını vurguladı. Başkan Gürün, “Belediye olarak çöpten elektrik üretimi konusunda belli bir noktaya

 

geldik. Binalarımızın, otogarlarımızın çatısında elektrik üretimine devam ediyoruz. Denizde seyir halinde ki teknelerden 7 teknemiz ile atıkları topluyoruz. Kurduğumuz tesislerle bertaraf ediyoruz. Gökova’da bir tesisimiz var. Yıllardır burada ikinci tesis için yer istiyoruz. Ancak henüz bir tahsis alamıyoruz” dedi.

 

“Kıyı Talanını Önlemeye Çalışıyoruz”

Kıyı Kenar Çizgisinin kanununda değişiklik yapılarak kıyıların şahıslara satılabilmesinin önünün açıldığına vurgu yapan Başkan Gürün, “Kıyı Kenar Çizgisinin yeniden belirlenebilmesi ve plajların şahıslara satılabilmesinin önünü açan kanuna karşı hukuki başvuru yaptık. Bu uygulama ile sahillerde bulunan bazı bölgeler hazineye devrolup buradan da ihale yöntemiyle satışa çıkabilir. Biz bunun Muğla için büyük risk taşıyan bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Şuan ki mücadelemiz bu uygulamanın önüne geçilmesi yönünde. Bunun için birlikte olmaya birlikte yürümeye kesinlikle ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.